Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün kesimçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak ciddi, esnek ve uysal bir strüktürda olmalı, leziz bir aromaya ve metodik yanmayı esenlayacak katıcı özelliğe mevla olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf safi yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 seneındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince güçlü miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en uz purolar olarak nitelendirilseler bile birgeniş spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en uyanıklık etmesi gerekilen şey dürüst bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet dürüst bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız tabiat yada zevk maatteessüf banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. tam muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve bağırsakime apiko çelişmez olmak bağırsakindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devir ideal gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro gönen bileğerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri ortada bağırsakilen bir puro ideal gönen bileğerlerinde bağırsakiliyor onaylama edilebilir. Kimine gereğince %65 az yada %75 çok muş kabil görülsede haddizatında bu gönen bileğerleri bile kimisine gereğince gayet makul ve bağırsakilebilir en kusursuz bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen bileğerlerinde purodan tabiat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken değişik bir erkek bu gönen bileğerinin puroya efsus edilen bir paha olduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk gönen ayırtı ortada gidip gelmeden kamu aynı gönen bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğişimi purolarına beis verebilir. Böyle bir değişme yapacaksanız bunu kabil olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu gönen bileğerleri neyi bileğiştirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, kötü azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça kötü artar, bağırsakimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna devir ve deneme ile karar vereceksiniz. Size kimse en uz paha bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah öz averaj 6 kamer içinde işlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 gönen tesviye üzerine yerleşmiş bu cümle sıcaklıktan bağımsız olmadığı bağırsakin belli başlı bir devir içinde sıcaklarda gönen arkaışı yada soğuklarda humidor zarfında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu janr bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil olduğunca bir küme hararet bileğişimi sıfır ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 gönen kıymeti sahip olmak bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu paha iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabil çalışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek zeminı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz güçlü gönen olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o devir değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki kez haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in kadimî ayarlanan gönen seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çalışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile omuz omuza gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en uz opsiyon olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem gönen derç hem gönen tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. şeb gündüz yada sezon geçişleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde güçlü gönen bileğerlerinde çift taraflı çalışarak sabit bir gönen kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tam puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.
Yorumlar